Unutmayın her bebeğin gelişimi farklıdır. Aşağıdaki bilgiler genel bir fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır.
Gebelikte 4. hafta
Uterus içinde büyümekte olan hücre yumağı artık embryo olarak isimlendirilir. Büyüklüğü, bir susam tanesi kadardır. Bu evrede embryo, daha sonra organ ve dokuların gelişeceği, nöral tüp, yolk kesesi ve plasental hücreler olmak üzere 3 tabakaya bölünmüştür. Nöral tüpten, en üst tabakadan, beyin,omurga ve sinirler, orta tabakadan, kalp ve dolaşım sistemi ve üçüncü tabakadan da kc, barsaklar ve üriner sistem gelişecektir. Yolk kesesi kırmızı kan hücrelerini ve bebek için gerekli besinleri sağlar. Plasental hücreler ise uterus dokusu içinde mikroskobik parmaksı uzantılar (koryonik villus) olarak gelişir. Plasenta bu haftanın sonuna kadar tam olarak fonksiyon kazanır, bebeğe besin sağlar ve atıkları uzaklaştırır. Bebeğe oksijen ve besinleri göbek kordonu taşır.
Bu dönem gebelik testi yapmanız veya doktorunuza başvurmanız için uygun dönemdir.
Gebelikte 5. hafta
Bebeğinizin kalbi artık odacıklara ayrılmıştır ve pek yakında kan pompalamaya başlayacaktır. Boyu yaklaşık 2 mm kadardır. Karaciğer , böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok majör organın gelişimi başlamıştır. Beyin ve omurgayı birleştiren nöral tüp bu dönemde kapanır. Kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlar. İleride ağızın oluşacağı açıklığın altında boyun ve alt çenenin gelişeceği kabarıklıklar oluşmaya başlar.
Gebelikte 6. hafta
Bebeğinizin boyu artık 5 mm civarındadır. Büyüklüğü, mercimek kadardır. Kalp atımları yaklaşık olarak dakikada 150 civarıdır. Bu sizin kalp atımlarınızın yaklaşık 2 katıdır. Kafası, bedenine göre oldukça büyüktür. Yüzü oluşmaya başlamıştır. Kol ve bacak tomurcukları daha da belirginleşmeye başlamıştır. Kas ve kemik dokuları gelişmeye başlamıştır. Beyin dokusu ve hormon salgılayacak olan hipofiz bezi gelişmeye başlamıştır.
Bu dönemde yapılacak olan doktor muayenenizde kalp atışları görüldükten sonra gebelik sırasında yapılan rutin kan ve idrar testlerinizi istenecektir.
Gebelikte 7. hafta
Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 1.2 cm olmuştur. Büyüklüğü ise bir yaban mersini kadardır. Ördek ayağı gibi perdeli parmakları vardır. Hoplayan küçük bir fasulye tanesi gibidir. Karaciğerinden büyük miktarlarda kırmızı kan hücresi yapımı vardır. Bu haftadan itibaren 20. haftaya kadar organ gelişimi hızla devam edecektir. Beyin ve kalp gibi organlar daha komplike hale gelecektir. Bu dönemde dişler ve damak oluşur, kulaklar gelişmeye devam eder. Fetusun cildi kağıt gibidir, damarları yüzeyel olarak kolaylıkla izlenebilir.
Bu dönemde gebeliğinizle ilgili şikayetleriniz başlayabilir. Vücut ağrıları, sabah bulantıları ve sık idrara çıkma görülebilir. Bu şikayetleriniz zamanla giderek azalacaktır. Pilates, yoga veya yürüyüş gibi egzersizlere başlamak iyi fikir olabilir.