Unutmayın her bebeğin gelişimi farklıdır. Aşağıdaki bilgiler genel bir fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır.



Gebelikte 21. hafta

Boy: 27 cm
Ağırlık: 360 gr

Gözkapakları ve göz bebeği tamamen oluşan bebeğiniz artık gözlerini kırpabilmektedir. Eğer bebeğiniz erkekse testisleri yavaş yavaş skrotuma doğru inmeye başlamıştır.

Hareketleri önceki haftalara göre güçlenmiştir, hatta artık onu tanıdıkça kendisine özel bir hareket paterni olduğunu da farkedeceksiniz.

Bu haftalarda kendinizi daha iyi hissetmeniz beklenir. Bu dönem belki de gebeliğinizin en konforlu dönemidir. Bulantı, kusma, halsizlik gibi belirtiler bitmiştir ve de henüz karnınız çok büyük değildir. Bu durumun keyfini çıkarmaya bakın.


Gebelikte 22. hafta

Boy: 28 cm
Ağırlık: 430 gr

Gözleri oluşmuştur ancak renkli bölüm (iris) henüz pigment içermediğinden renksizdir. Dudaklar belirgin hale gelmiştir. Cildi henüz transparan görünümdedir. Pankreas oluşumu devam etmektedir. Çene kemiği içinde diş tomurcukları oluşmaya başlamıştır.

Bu haftalardan itibaren daha çok kilo almaya başlayacaksınız. Bu dönemde farkettiğiniz kanlı olmayan vaginal akıntı da normaldir.


Gebelikte 23. hafta

Boy: 29 cm
Ağırlık: 500 gr

Artık bebeğinizin sizin sesinizi, kalp atışlarınızı ve barsak seslerinizi orijinalinden farklı da olsa duyduğu ve algıladığı düşünülmektedir. İlerleyen haftalarda bebeğiniz ve de kendiniz için Bach ve Mozart’ ın dinlendirici müziklerini dinleyebilirsiniz.

Duymanın yanında bebeğinizin akciğerleri de soluk almaya hazırlık olarak gelişmeye devam etmektedir. Artık kıyafetlerinizin altından bebeğinizin hareketlerini görmeniz mümkündür.

Bu dönemde vücudunuzun ağırlık merkezi değişeceğinden kendinizi daha sakar hissedebilir ve denge problemi yaşayabilirsiniz. Diş eti kanamalarınız olabilir. Göbek deliğiniz dışarıya doğru çıkmaya başlamıştır. Bu durum geçicidir o yüzden merak etmeyin. Doğumdan sonra eski haline dönecektir.

Bu dönem seyahat için uygundur. Gideceğiniz bölgeye göre aşılarla ilgili doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.



Gebelikte 24. hafta

Boy: 30 cm
Kilo: 600 gr

Bu dönemde yağ oranı henüz düşük, cildi ince ve hassas olmasına rağmen bebeğinizin oranları normal görünmektedir. Beyin, el ve ayak tabanı çizgilerinin gelişimi hızla devam etmekte olup, tat tomurcukları tamamen gelişmiştir. Akciğerinde surfaktan salgılayan hücrelerle birlikte solunumu sağlayan kanalların bir ağaç gibi dallanıp gelişimi devam etmektedir. Surfaktan, doğduğu zaman akciğerlerinin açılıp hava ile dolmasını sağlayacaktır. 
Vücudunuzda karında, memelerde ve kalçalarda çatlaklar farkedebilirsiniz. Destekleyici bir sütyen , çatlak önleyici pomadlar ve bol su içip cildinizi nemlendirmenizin bunların oluşumunu minimalize etmeye katkısı olacaktır.
Gebelikte kuru göz sedromu denilen gözlerde kuruluk ve ışık hassasiyeti gelişebilmektedir. Fırsat buldukça gözlerinizi kapatıp dinlendirmenin ve ılık pansumanların faydası vardır.