Unutmayın her bebeğin gelişimi farklıdır. Aşağıdaki bilgiler genel bir fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır.
Gebelikte 25. hafta
Boy: 35 cm
Ağırlık: 660 gr
Bebeğinizin bu haftalarda kırışık cildi artık yavaş yavaş kaygan bir hal almaya başlamıştır. Duyuları daha bir komplike hale gelmiştir ve bu dönemde çekilen fetal beyin MR larında dokunmalara karşı hassas olduğu gösterilmiştir. Optik sinirin geliştiği ve ışığı algılayabildiği düşünülmektedir.
Bu dönemde özellikle gebelik şekeri ve preeklampsi (gebelik tansiyonu) açısından doktorunuz gerekli gördüğü kan ve idrar testlerini yaptıracaktır.
El ve ayak parmaklarınız, ellerinizde ve bileklerinizde ağrı ve uyuşukluk hissedebilirsiniz. El bileğinizde içinden sinir ve tendonların geçtiği karpal tünel olarak adlandırılan tünel benzeri yapıda da vücudunuzdaki diğer bölgelerde olduğu gibi ödem ve şişlik olabilir. Bu durum içinden geçen sinire baskı oluşturacağından ağrı ve yanma hissedebilirsiniz. Ellerinizin hareketine engel olacak bir bileklik takmanız faydalı olabilir.
Gebelikte 26. hafta
Boy: 36 cm
Kilo: 760 gr.
Bu dönemde bebeğinizin gözleri açılmaya başlar. Yedinci ayın sonuna doğru kulak sinirlerinin gelişimi tamamlandığından bebeğinizin seslere olan tepkisi artacaktır. Sizi ve partnerinizi konuşurken duyabilir. Bu dönemde bol bol doğum sonrasına hazırlık olarak nefes alıp verme egzersizleri yapar.
Bebeğinizin hızlı büyümesi yanında beyin gelişimi de yoğun olduğundan beslenmeniz büyük önem kazanır. Dengeli olarak tam buğday ekmeği, etler, meyve, liflerden zengin sebzeler tüketmeye çalışın. Tam buğday ekmeği, tahıllar, mercimek ve kahverengi pirinç B vitamini açısından zengin olup kabızlığı önlemede yardımcıdır.
Gebelikte 27. hafta
Boy: 36 cm( baş-topuk)
Kilo: 875 gr
Bebeğiniz artık gözlerini açıp kapatabilmekte, belli aralıklarla uyuyup uyanmakta ve parmağını emebilmektedir. Bazı uzmanlar bu haftalarda artık rüya görebildiğine inanmaktadırlar. Rüyaların içeriği bilinmez ancak bu dönemde beyin artık kesinlikle aktif hale gelmiştir. Daha fazla beyin dokusu oluşumu ile birlikte beyin üzerindeki karakteristik kanallar oluşmaya başlamıştır.
Bebeğinizde hissedeceğiniz ritmik hareketler, hıçkırık ataklarıdır. Bu dönemde sıklıkla görülüp, gebeliğiniz boyunca devam eder. Genellikle kısa süren bu hıçkırık ataklarını hissetmek anneye enteresan gelecektir.
Bu dönemde, büyüyen uterus, kaburga kemiklerine doğru yükseleceğinden, nefes alma güçlüğü yaşanabilmektedir. Yine bu haftada başlayıp geri kalan dönemde de devam eden bacak krampları, hemoroidler, varisler ve karında kaşıntılar ortaya çıkabilmektedir.
Eğer kan grubunuz RH negatif ise bu haftalarda antikor testiniz yapılıp Anti D enjeksiyonu olmanız önerilebilir.
Gebelikte 28. hafta
Boy: 38 cm
Kilo: 1000 gr civarı
Bu dönemde bebeğiniz gözlerini tamamen açabilmekte, göz kapakları oluştuğundan gözlerini kırpabilmekte ve uterus içinde kafasını oynatabilmektedir. Dışardan gelen uzun süreli parlak ışık varlığında yüzünü içeri doğru çevirebilmektedir.
Yağ dokusu gelişimi devam etmektedir. Kemikler ise oldukça yumuşak ve esnek olmasına rağmen neredeyse tam olarak gelişmiştir. Kemikler yeterli sertlik seviyesine doğumdan sonra zamanla ulaşacaktır.
Üçüncü trimestr bu haftada başlar ve doğuma kadar devam eder. Bu trimestrda genellikle ortalama 5 kg alınır. Bu dönemde gebeliğinizin artık çok uzadığı hissine kapılıp, doğumla ilgili olarak biraz gerginlik hissetmeniz normaldir. Kendinizi meşgul edecek uğraşlar stresinizi azaltacaktır. Yapılması gerekenlerin listesini yapmak, bebeğinize isim bulmak ve bebeğiniz doğduktan sonraki hayatınızı düşünüp planlamak faydalı olabilir.